Περιγραφή
Ο τραχανάς είναι ένα πολύτιμο κομμάτι της κρητικής παράδοσης και τροφής. Όταν αναφερόμαστε στον τραχανά, εννοούμε τον παραδοσιακό τραχανά που κατασκευάζεται από σιμιγδάλι και γάλα. Αυτό το ελληνικό προϊόν είναι υψηλό σε θρεπτική αξία, έχει λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά, καθιστώντας το ιδανικό για όσους θέλουν να διατηρήσουν μια υγιεινή διατροφή.
Οι τραχανάδες κατασκευάζονται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το αν είναι γλυκοί ή ξινοί. Οι γλυκοί τραχανάδες παρασκευάζονται από φρέσκο γάλα, ενώ οι ξινοί από γάλα που έχει αφεθεί να ξινίσει. Στη συνέχεια, ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα, είτε με αρκετό νερό για να δημιουργηθεί μια υγρή κρέμα, είτε πιο πηχτή με λιγότερο νερό. Ορισμένες φορές, ο τραχανάς μαγειρεύεται μαζί με ντομάτα ή προσθέτεται γάλα ή τυρί, όπως η φέτα, για να δώσει μια πιο πλούσια γεύση. Με τον τρόπο αυτό, ο τραχανάς δημιουργεί ένα γευστικό πιάτο, ενώ παράλληλα προσφέρει ουσιαστικές θρεπτικές αξίες.