Περιγραφή
Στην Κρήτη, οι ανθοί, γνωστοί ως κολοκυθοανθοί ή ανθοί του κολοκυθολούλουδου, αποτελούν ένα εξαιρετικό καλούπι για την προετοιμασία φαγητών που εντυπωσιάζουν τους καλεσμένους. Η λέξη “ανθός” είναι αρσενικού γένους και διαφέρει από το “άνθος” που αναφέρεται στα φυτά.
Οι καλύτεροι ανθοί για χρήση στη μαγειρική είναι οι αρσενικοί, που καταλήγουν σε μίσχο, και όχι οι θηλυκοί, που θα μετατραπούν σε κολοκύθια. Προτιμάται η συλλογή των ανθών το πρωί, καθώς αργότερα κλείνουν και γίνεται δύσκολο να τους γεμίσουμε. Για να διατηρηθούν φρέσκοι και εύκολοι στη χρήση, οι ανθοί φυλάγονται ο ένας μέσα στον άλλον.