Περιγραφή
Οι ελιές της Αμφίσσης είναι περίφημες για τη γεύση τους και ξεχωρίζουν για την πεντανόστιμη, ζουμερή, ξανθιά και τραγανή σάρκα τους, καθώς και το σχετικά μικρό τους κουκούτσι. Το σχήμα τους δεν είναι τόσο στρογγυλό όσο η κλασική ποικιλία της Αμφίσσης, αλλά περισσότερο ωοειδές. Επιπλέον, η υφή τους είναι πιο συνεκτική.
Συλλέγονται από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου, όταν ο καρπός βρίσκεται σε μεσοπρώιμη κατάσταση. Λόγω της λεπτής της φλούδας, είναι ιδανική ακόμη και για μικρά παιδιά. Τα θρεπτικά της συστατικά την καθιστούν υπερτροφή, καθώς περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν καθοριστικά στη γενικότερη ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Είναι ένας ιδανικός ορεκτικός μεζές που μπορεί να συνοδεύσει άλλα πιάτα ή να αποτελέσει ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ.