Ελιές (Κολυμπάδα) Τσουνάτες ‘Μανούσος’

Περιγραφή

Γνωστή και ως λιανολιά, είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία στην Ελλάδα και παρουσιάζει πάρα πολλές τοπικές παραλλαγές. Η συγκεκριμένη ποικιλία καλλιεργείται κυρίως στους νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Χανίων, Ρεθύμνης. Ο καρπός γενικά είναι μαύρος όταν είναι ώριμος και μικρού μεγέθους. Η τσουνάτη είναι γνωστή και ως μαστοειδής ή μαστολιά, αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να καλλιεργηθεί σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Είναι γνωστή και ως Τσουνάτη, Ματσολιά και Μουρατολιά. Αναπτύσσεται σε δένδρο ύψους 6 –8 μέτρων. Τα φύλλα της είναι ανοιχτοπράσινα και ο καρπός της έχει σχήμα ωοειδές, θυμίζει λεμόνι και ζυγίζει 2 – 3 γραμμάρια. Η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι είναι από 20% έως 30% ανάλογα µε την εποχή συγκοµιδής. Χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή λαδιού εκλεκτής ποιότητας. Ωριμάζει τέλη Δεκεμβρίου αρχές Ιανουαρίου. Συνηθίζεται να καταναλώνεται και ως επιτραπέζια ελιά. Είναι μέτρια παραγωγική και ανθεκτική στο κρύο.

Συστατικά

 Ελιές 70%, άλμη 25%, λεμόνι, ηλιέλαιο

Βάρος

Καθαρό βάρος: 10 κιλά.

Στραγγιστό βάρος: 7 κιλά.

Τρόπος διατήρησης:

Διατηρείται σε μέρος δροσερό και ξηρό.